Czynniki wpływające na zawartość polifenoli w jagodach borówek

2024-12-28
Polifenole są obszerną grupą związków występujących naturalnie w różnych pokarmach roślinnych, w tym w owocach jagodowych roślin z rodzaju Vaccinium. Zawartość i biodostępność polifenoli w owocach borówek z tego samego gatunku może się od siebie różnić. Jest to związane z faktem, że na te wskaźniki mogą wpływać różne czynniki, takie jak klimat, warunki uprawy, okres wegetacji, sposób pozyskiwania surowca, stosowane metody rolnicze, warunki suszenia, sposób przechowywania oraz przetwarzania.

Uprawianie borówek z wykorzystaniem praktyk rolnictwa ekologicznego, może sprzyjać wyższej zawartości polifenoli w jagodach. Ma to związek z rezygnacją lub użyciem mniejszych ilości syntetycznych pestycydów oraz nawozów. W sytuacji gdy rośliny same muszą się bronić przed szkodnikami i czynnikami chorobotwórczymi, wytwarzają większe stężenia ochronnych fitochemikaliów, w tym polifenoli. Stężenie polifenoli w owocach jest również zależne od stopnia dojrzałości jagód.

Stosowanie delikatnych metod zbioru, zmniejszających ryzyko uszkodzenia jagód, wpływa korzystnie na zachowanie wysokiego stężenia polifenoli. Na zawartość polifenoli w owocu ma również wpływ sposób ich przechowywania. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia i wilgotności podczas przechowywania pozwala na zahamowanie procesu degradacji polifenoli.

Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod przetwarzania, takich jak produkcja przecierów i soków, możliwe jest uzyskanie produktów o zwiększonej koncentracji polifenoli. Jednocześnie należy wspomnieć, że pasteryzacja przetworów może doprowadzić do nieznacznego zmniejszenia stężenia związków z tej grupy.

W jednej saszetce Ysto Collagen Your Skin znajduje się 50 mg ekstraktu z borówki, standaryzowanego na 12,5 mg antocyjanidyn (grupa polifenoli).

Collagen Your Skin

Kolagen

Collagen Your Skin

Collagen Your Skin to synergiczne połączenie dwóch rodzajów niskocząteczkowych peptydów kolagenowych 7500 mg, kwasu hialuronowego, antyoksydantów, minerałów i witaminy C.

Twój koszyk