Kolagen rybi różni się od kolagenu wołowego i wieprzowego

2024-12-27
Kolagen rybi jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, co czyni proces przekształcania go w hydrolizat za pomocą enzymów krótszym, a za pomocą kwasów lub zasad – mniej agresywnym.

Wyniki badań klinicznych skuteczności kolagenu z różnych źródeł: wieprzowego, wołowego i rybiego są porównywalne. Badania kolagenu wieprzowego wskazują na lepsze nawilżenie skóry, natomiast rybiego – na lepsze wyniki w redukcji zmarszczek. Może to jednak wynikać z różnic w zastrzeżonym przez producentów procesie przetwarzania materiału źródłowego do hydrolizatu, a nie z różnic w samym źródle kolagenu.

Warto zaznaczyć, że dawka kolagenu rybiego, która występuje najczęściej w badaniach to 5 g, natomiast kolagenu wieprzowego 2,5 g (wyjątek – kolagen Naticol® przebadany na skórę w ilości 2,5 g dziennie), co może świadczyć o większej skuteczności kolagenu innego pochodzenia niż rybie.

W porcji dziennej suplementów Ysto Collagen Your Skin i Ysto Collagen Your Skin Smart znajdziesz 7500 mg peptydów kolagenu VERISOL® (2500 mg wieprzowego i 5000 mg rybiego) o niskiej masie cząsteczkowej.

Collagen Your Skin Smart

Kolagen

Collagen Your Skin Smart

Sprytne połączenie dwóch rodzajów niskocząsteczkowych peptydów kolagenowych 7500 mg, biotyny, cynku i witaminy C dla pięknej skóry i włosów. 

Twój koszyk