Do tej pory zidentyfikowano i rozróżniono 29 typów kolagenu. Mimo podobnej, trójhelikalnej budowy kolagenu należy rozróżniać jego typy ze względu na strukturę przestrzenną oraz lokalizację w organizmie. Typy I, II, III, V oraz XI stanowią prymarny budulec – odpowiadają za tworzenie się włókien.
- Typ I to podstawowy rodzaj kolagenu, który występuje w ścięgnach i tkance łącznej kości, a także w tkance konstruującej blizny zarówno w skórze, jak i tkance podskórnej.
- Typ III kolagenu występuje w tkance tworzącej się z tzw. fibroblastów i odgrywa znaczącą rolę w procesie zabliźniania ran.
- Typ V oraz typ VII to odmiany śródmiąższowego kolagenu, które stanowią swoiste dopełnienie podstawowego typu I.
- Typ II kolagenu występuje w chrząstkach, z którym bezpośrednio związane są typy IX, X oraz XI. W zależności od lokalizacji w organizmie poszczególnych odmian białek włókienkowatych kontrolują one zróżnicowane procesy.
Różne typy kolagenu (np. I, II, III) mają różne funkcje w organizmie, ale to wcale nie oznacza, że kolagen typu I odbuduje kolagen typu I w skórze.
Każda cząsteczka kolagenu bez względu na źródło i typ kolagenu jest zbudowana z glicyny oraz proliny, a także hydroksyproliny i hydroksylizyny. To właśnie te aminokwasy są kluczowe w suplementacji kolagenu, one pobudzają syntezę kolagenu i ich stężenie bada się głównie we krwi w badaniach nad skutecznością suplementacji kolagenem.
Co ciekawe proces hydrolizy, czyli przetwarzania kolagenu do przyswajalnej formy, pozwala nam dokładnie sterować aminogramem kolagenu. Oznacza to, że jeśli typ I kolagenu będzie odpowiednio przetworzony, może po przetworzeniu przypominać bardziej typ II. Wyniki badań sugerują, że metoda przygotowania hydrolizatu kolagenu jest krytyczna i wpływa na skuteczność hydrolizatu kolagenu na organizm dużo bardziej niż źródło i typ kolagenu.
W porcji dziennej suplementów Ysto Collagen Your Skin i Ysto Collagen Your Skin Smart znajdziesz 7500 mg peptydów kolagenu VERISOL® o niskiej masie cząsteczkowej.
Na podstawie:
19 ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL PEPTIDE FRACTIONS FROM SQUID AND TUNA SKIN GELATIN
GUILLÉN, Gómez, et al. Antioxidant and antimicrobial peptide fractions from squid and tuna skin gelatin. 2010.
66 AMINO ACID COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF HYDROLYSATES AND PEPTIDE FRACTIONS FROM PORCINE COLLAGEN
Ao J, Li B. Amino acid composition and antioxidant activities of hydrolysates and peptide fractions from porcine collagen. Food Sci Technol Int. 2012 Oct;18(5):425-34. doi: 10.1177/1082013211428219. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23064526.